С малко захар и вода науката става най-шарената на света!

Или как малките ученици станаха част от проекта “Младият учен”

на сдружение „ВОКС ТУА“

Какво си представяте, когато чуете думата „наука“? Кое е първото нещо, което се върти в главата ви? За повечето хора това е нещо трудно и скучно. Нещо, което трябва да зубриш дълго и упорито, за да научиш някакви факти, които може (а може и да не) ти послужат за нищо след това. Науката обаче е много, ама много повече от това. Благодарение на нея светът функционира и съществува, а да не говорим, че тя е много по-интересна отколкото можете да си представите. Ако някога сте гледали или пък сте опитвали да си направите някой и друг експеримент у дома знаете много добре, че тя е забавна и весела, занимателна и интересна.

А в рамките на три последователни дни малките ученици разбра, че тя може да бъде и шарена.  За целта те участваха в интерактивният проект „Младият учен“ на сдружение „Вокс Туа“.

Как можем да си направим „Цветна дъга“ от течност в цилиндър?

На тези въпроси, които едва ли са си задавали малките, че дори и по-големи ученици отговориха Луис Ломели и Георги Иванов.

Първият е председателят на сдружението „Вокс Туа“, а вторият е ученик от 12 клас, който води експеримента и по интерактивен начин дава отговори на въпросите, които провокираха любопитството на учениците.

И така в първия експеримент си  направиха една много интересна дъга само от захар, вода и боя за храна. И докато я гледаха и се радваха колко е интересна научиха това-онова за плътността.

А как се извлича ДНК от банан?

И отново с подръчни средства те успяха да извлекат ДНК от банан и да надникнат в лабораторията на Молекулярната биология.

А после всеки малък ученик, участвал в експериментите, получи като подарък научен комплект, с който всеки може да направи три експеримента вкъщи. Разбира се, че това може да стане в партньорството с родителите и провокиране на забавна образователна обстановка у дома.

„Вокс Туа“ вярва, че ученето е постоянен процес и не изисква пари, а единствено желанието на човек да се учи и да се стреми да бъде своята най-добра версия“, казва председателят на сдружението Луис Ломели.

            А ние ще заключим, че любопитството за научаване на това как функционира нашият свят и експериментирането са искрите, които можем да запалим и поддържаме още от детството!

            Благодарим Ви „Вокс Туа“!