Kогато маските падат… гласът от дублажа

Той е гласът на много любими герои от известни филми и сериали. Той е гласът на култови риалити предавания като „Фермата”, „Кошмари в кухнята”, „Бригада наш дом”… Той е актьор и един от най-известните гласове на България. А името му е Христо Узунов.

Тайни за магията на дублажа – как се озвучават филми и предавания и какво се случва зад кадър бяха разкрити на 29.10. 2020 г. Едно събитие – очаквано с нетърпение, защото тогава организаторите обещаха да паднат маските и да видим лицето на разказвача на истории Христо Узунов!

Срещата с него, по предварителна уговорка, трябваше да се осъществи на живо, но поради създалата се епидемична ситуация се наложи да се проведе онлайн през социалните мрежи.

И когато той се включи, се запознахме с един много усмихнат, позитивен и чаровен човек, който с плътния си, леко дрезгав и много красив глас, увлекателно, разказа за себе си и за професията си като войсоувър или глас от дублажа.

За това има ли случайни неща?... И как съдбата поднася изненада на един актьор на свободна практика, останал без работа и участвал в кастинги за озвучаване на роли в чужди продукции, и как  става всъщност войсоувър или глас от дублажа, научихме от самия него.

Така започнала и дейността му като озвучител. Като актьор има няколко епизодични роли в известни български сериали, но за българската аудитория е по-известен с гласа си.

За разказвача на истории…

С огромен интерес чухме разказаните, от него,  истории за семействата, изпаднали в нужда, герои в предаването „Бригада нов дом”… За несполуките на ресторантьорите от „Кошмари в кухнята”…  и как историята за земята, рода, семейството провокират в сценария на риалити формата„Фермата”…

За озвучаването на герои от филмите…

До ден днешен той е озвучил над 200 филми, сериали и реклами.

Как точно се случва озвучаването на даден герой?...  Колко е важно да вникнеш в персонажа, неговата роля, характерът му, тембъра на гласа и начинът му на говорене, за да се получи перфектният дублаж?...

Научихме от срещата с Христо Узунов.

Много често в един филм или сериал няколко мъжки роли се озвучават от един и същи български глас. Тогава още повече е нужна дисциплина, концентрация, добра координация и актьорско майсторство.

Оказа се, че дублажът никак не е лесна работа. Но когато го приемеш като призвание го правиш и искаш да го правиш докато можеш.

Притиснати от времето, не успяхме да зададем всичките си въпроси, но господин Узунов ни обеща, че веднага щом има възможност ще дойде лично да ни гостува в училище и ще ни разкрие още тайни от магията на дублажа.

А ние ще го очакваме, защото той притежава наистина един забележителен, открояващ се, разпознаваем и запомнящ се глас.

И независимо, че маската падна и видяхме лицето му той ще остане, за нас, разказвачът на истории.

С нетърпение очакваме следващата история, която ще ни разкаже…

И това е следващата тайна, която ще разкрием сега… История в 140 снимки…

Очакваме продължението!

Поредната тайната за Вас разкри:  Десислава Топалова