За девета поредна година, ОУ“Св. Климент Охридски“  участва в национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2022

На 2 март 2022 г. в ОУ“Св. Климент Охридски“  гр. Павликени, кабинет №23  от 15:00 часа ще се проведе училищният кръг на  националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

 

Това е първият етап от надпреварата, който се провежда от 18 февруари до 2 март 2022  в 209 училища в цялата страна. В него тази година ще участват над 3000 ученици, които са се готвили усилено в продължение на няколко месеца. Класиралите се на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания на 26 март 2022 г.   Най-добрите 24 ученици ще участват в националния финал на 16 април 2022в София, където ще се определи Spelling Bee шампионът на България.

 

За трета година в състезанието ще се включат и малките участници в Spelling Bee Junior. Над 2500 ученици от 2 до 4  клас ще покажат не само знания, но и готовността си скоро да се включат в „голямото“  Spelling Bee.

 

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английския език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Spelling Bee се провежда в България вече 12 години, и за това време пораснаха и хилядите участници от 3 до 7 клас, които с гордост помежду си се наричат “пчели” (от англ. Bee - пчела), създадоха приятелства, а състезанието им показа, че за да успееш трябва да си уверен, постоянен и много мотивиран.

 

Всяка година организаторите предлагат на училищата да участват в допълнителни дейности и конкурси по значими теми като безопасността в интернет пространството, агресията в училище, взаимопомощта. Тази година участниците ще се включат в кампания под наслов Search BEEyond the obvious. Тя ще бъде насочена към развитие на критичното мислене на учениците, търсене и анализ на информация, създаване на позитивно и качествено дигитално съдържание, и етично и безопасно общуване в онлайн среда. Кампанията се организира в партньорство с Коалиция за медийна грамотност.

 

 

Състезанието Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”,  Посолството на САЩ, Британски съвет и Министерство на образованието и науката.

 

Заповядайте да подкрепите нашите състезатели!