Състезание Spelling Bee и Spelling Bee JUNIOR 2024

На 28.02.2024г в ОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Павликени се проведе училщният кръг на четиринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

 

Училищният шампион в прогимназиален етап – Димитър Сивриев, ученик от VII-A клас, спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата Enrage – Вбесявам и победи Самуил Георгиев, ученик от VI-A клас, който остана на второ място. И двамата ученици ще продължат участието си в регионалниите квалификации на състезанието Spelling Bee, които ще се проведат в периода 14-17 март, 2024 г., а най-добрите ученици ще участват в регионалните състезания на 23 март, 2024 г.

Училищният шампион в начален етап – Андриян Шубраков, ученик от III-A, спечели в оспорваната надпревара, като спелува правилно думата Grace – Изящество, и победи Валерия Витанова, ученичка от III-Б, която остана на второ ясто. И двамата ученици ще продължат участието си в регионалниите квалификации на състезанието Spelling Bee JUNIOR, които ще се проведат в периода 14-17 март, 2024 г., а най-добрите ученици ще участват в регионалните състезания на 23 март, 2024 г.

 

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са традиционни американски състезания, в които участниците трябва да изговорят правилно, буква по буква, най-много думи. Непредсказуемото изписване на думите в английския допълнително повишава сложността на съревнованието. Състезанието повишава интереса на учениците към изучаването на английски език и подобрява знанията им чрез забавни и интерактивни дейности. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Училищните Spelling Bee състезания често се превръщат в истински празник за цялата общност.

 

Tази година участниците в състезанията имат възможност да се включат в съпътстваща кампания. Надсловът ѝ е BEE Green, с което организаторите насърчават учениците да да участват в различни инициативи, свързани с опазването на околната среда. За нас е важно да възпитаме младите хора в отговорност, грижа и любов към Земята. Всеки месец (от м. ноември до м. март) изпращаме по едно предизвикателство. Задачите да свързани с водене на природосъобразен начин на живот, ограничаване на вредните за околната среда продукти и пестене на природни ресурси. Споделяме с участниците интересни идеи и забавни дейности, които ги ангажират да бъдат „по-зелени“ в ежедневието. Заедно можем да помогнем на нашата планета и да я направим по-добро място за живеене.

 

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България“,  Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката. Interlogistica са наш логистичен партньор, като доставят безвъзмездно наградите за всички участници в състезанието.

 

 

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee.bg  и на страницата във Facebook https://www.facebook.com/bulgarianenglishspellingbee