Инициативи, които призовават… Събития, изпълнени с послания… За да запазим живота на пътя

Септември е. И училищният звънец е оповестил началото на учебната година. А пътят от дома до училище е предизвикателство, което налага да изградим компетентности, които ще ни помогнат да преодоляваме местата, през които преминаваме.

            Така в периода от 16 до 22 септември 2021 г. в Основно училище „Св. Климент Охридски“ се проведе ежегодната кампания „Европейска седмица на мобилността“, която се реализира с подкрепата на Европейската комисия, Генерална дирекция „Мобилност и транспорт" и  Министерството на околната среда и водите.

            В календара на събитията записахме:

20 Септември

Учениците от III клас посетиха сградата на РУ - Павликени. Полицейските инспектори им припомниха правилата за безопасно придвижване по главните улици в града.

А първокласниците начертаха своя безопасен път от  дома до училище.

21 Септември

Класните ръководители на II-ри и IV-ти клас припомниха на своите ученици правилата за движение, а те демонстрираха придвижването си до сградата на училището.

Подкрепихме и инициативата на Европейската мрежа на службите на пътна полиция - ROADPOL. Включихме се в Дните на безопасността на ROADPOL и станахме част от тяхната кауза.

На 22 Октомври

Призовахме: Движете се свободно!... Пеш или с велосипед!... Вълнуващо е!

„ЛЕСНО Е ДА СПАСИШ ЖИВОТ! ПРОСТО СПАЗВАЙ ПРАВИЛАТА!

Октомври е. Есента е разпръснала своите багри в цветен листопад.

И есенният лист бе символичното послание за безопасно движение през предстоящия труден и опасен зимен сезон.

Есенният лист е красивият знак към пъстротата на човешкия живот, който не бива да губим нелепо.

Затова призовавахме, чрез посланията на обагрените в цветовете на есента листа, към спазване на правилата за движение по пътищата.

А фокусът бе към вниманието на децата, учениците, водачите на МПС и на всички участници в движението върху необходимостта от засилване на вниманието и бдителността в есенно-зимните условия.

Месец октомври – месец на пътната безопасност на територията на област Велико Търново, в който реализирахме и дейности, инициирани от РУО - Велико Търново.

В училищния конкурс за рисунки под надслов „Знам и спазвам правилата за движение“ се включиха повече от 50 ученици от начален и прогимназиален етап. Трите най-добри от всяка възрастова група са изпратени за включване в изложбата на РУО – Велико Търново. Останалите ще бъдат подредени на видни места в училищното пространство, за да ни напомнят, че животът е с предимство.

На 22 Октомври спортната площадка се превърна в арена на предизвикателство пред най-добрите колоездачи в прогимназиален етап в училищното състезание за майсторско управление на велосипед „Пази децата на пътя – те са нашето бъдеще“.

Краткия клип от състезанието може да проследите   >>>тук<<<

А ние отново призоваваме „Пазете живота и след своеобразната вихрушка между последните есенни листа до първата и последна кристална снежинка… И след това!“